Teraz jest Pt lip 30, 2010 9:35 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: SS na bubblu itm
PostNapisane: Wt mar 09, 2010 4:25 pm 
Adept
Adept

Jak gracie na bubbu i itm w turniejach turbo jak jesteście na SB, CO, BU lub bliżej, mając mniej niż na 5bb ?wiedząc że jak najdzie na was następna ciemna to już się zwiększy. Jaki jest wasz zakres rąk na Allin'a? czy wolicie robić shove z późnch pozycji kraść ciemną i ante z eny two? bądz poczekać na inne karty, bo raczej nutsa się ciężko doczekać. A chciałem dodać, że gdy gość na BB nie jest sheryfem, chipliderem, badź donkiem który często nas sprawdzi, gdy mniej wiecej wysyokość jego staka wynosi mniej niż 9bb.

Zobacz profil  Offline

Tytuł: Re: SS na bubblu itm
PostNapisane: Wt mar 09, 2010 5:56 pm 
Ekspert
Ekspert

Nie dopuszczam do sytuacji kiedy mam tak mało - nie schodzę poniżej 10bb - wtedy jest czas na rzucanie allin bo masz Fold equity. Wyjątek - przegrałem właśnie pulę i tyle mi zostało. Wrzucam wtedy z bardzo szerokim zakresem, nie mam już praktycznie wspominanego FE, będę pewnie sprawdzony z prawie any two przez BB or SB, więc mój zakres (ok. 30% kart startowych) ma całkiem spore szanse na podwojenie. Bubel ITM niewiele zmienia - wolę w 50% sytuacjach się podwoić i później starać się zrobić niezły wynik niż doczłapać się do ITM, gdzie na początku mamy praktycznie zwrot wpisowego. Patrząc matematycznie, myślę, że bardziej się opłaca jak w 5-10% przypadkach się odbudujemy się i walczymy o wysoką pozycję niż doczołganie się do ITM.

Aby opanować grę w pokera i czerpać z niej dochody, trzeba najpierw nauczyć się cierpliwości i dyscypliny, ponieważ brak którejkolwiek z tych cech oznacza pewną klęskę bez względu na inne talenty czy dobre passy.

Kliknij na jeden z poniższych linków i:
:c Zarabiaj na poleconych z ForumPokerowe.com nawet $100 za osobę!
:c Sprawdź jak zdobyć status aktywny oraz VIP

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 6:48 pm 
Adept
Adept

Dosyć często tak się zdarza, że właśnie dochodzę z shortem do bubbla choć nigdy mi nie zależy, aby byle dojść do ITM oczywiście styl gry się zmienia, na agresywniejszy zaczynam kraść z szerszym zakrasem rąk i mówie sobie wszystko albo nic :)
dzieki bardzo za podpowiedz

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Śr mar 10, 2010 2:41 pm 
Ekspert
Ekspert

W sytuacji gdy mamy te mniej więcej 10bb na BTN albo SB najważniejsza jest ocena graczy na blindach.

W skrócie - jeżeli gość nie callnie tam z odpowiednim range (tj. any A, any pair, any K, QJ, może jeszcze JT) to wówczas można (a nawet trzeba) otwierać tam any2. Natomiast jeżeli gość pokazywał sporą agresję na blindach i wiemy że gra na nich dobrze to jednak powinniśmy sami poczekać na niezły range (np taki jak wypisałem powyżej) i dopiero wtedy zagrać shove.

Jeżeli jednak mamy już tylko te 5bb, to FE mamy praktycznie tylko przeciwko najsłabszym graczom. Wówczas ja najczęściej czekam na coś grywalnego (to co podałem wyżej + wyższe suited connectory), a jak niestety nic takiego nie trafię i przyjdzie moja kolej na bb, gdzie będę już commited, no to trudno i calluje any2.

Zobacz profil  Offline

Wszystkie czasy w strefie UTC