Brysko, Twój argument z tym, że procentów się nie dodaje znam bardzo dobrze. Sam tego argumentu użyłem przy krytyce systemu na ruletkę autorstwa niejakiego Pianisty.
Z tym, że jest różnica kiedy zakładasz, że chcesz dostać trzy razy AA na łapę pod rząd(0.45% dla konkretnej pary, 6% dla jakiejkolwiek pary, czyli 0.45% x 0.45% x 0.45% i kolejno 6% x 6% x 6%), a kiedy już dostałeś dwa razy AA czy inną parę na łapę i chcesz wiedzieć czy dostaniesz ją kolejny raz. To taka subtelna różnica w rozumowaniu, a duża w wynikach.
Akurat o prawdopodobieństwie z jakim dostaje się określone karty na rękę napisałem inny artykuł na forum.
Dostanę trzy razy AA na rękę - 0.45% x 0.45% x 0.45% = 0,09%
Dostanę AA na rękę, NIEZALEżNIE czy ostatnio też dostałem AA - 0.45%
Dostanę jakąkolwiek parę na rękę, NIEZALEżNIE czy ostatnio też dostałem parę - 6%
Dostanę trzy razy parę na rękę - 6% x 6% x 6% = 0,21%
Aha, karty nie mają żadnej pamięci, poza kwestią odpowiedniego ich potasowania.
Cytując odpowiedź Brysko:Cytuj:
Dla bardzo niecierpliwych podam tylko że korzystam z prawa fizyki a nie statystyki. Statystyka nadaje się tylko do prognozowania np: pogody, zgonów wśród palaczy czy też sprzedaży nowych samochodów.
Ja akurat wolę opierać się na statystyce, być może to zboczenie zawodowe, jestem z wykształcenia socjologiem i opracowywałem narzędzia badań statystycznych dla różnych zagadnień. Po drugie gdybyśmy nie wierzyli statystyce to nie moglibyśmy jak o gracze korzystać z programów na niej opartej, takich jak Poker Trucker i Poker Crusher, a że one się sprawdzają, temu się zaprzeczyć nie da.
Ja również pozdrawiam,
El Chu