Obstawianie.com

Teraz jest Śr sty 07, 2009 12:46 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: O roli przypadkowości i niezależności zjawisk w hazardzie
PostNapisane: Pn maja 12, 2008 4:56 pm 
Strit
Strit

OK :) Bardzo się cieszę że wreszcie ktoś na temat przypadkowości coś napisał. Szczególnie mnie zainteresował temat ruletki. Z artykułu, który przeczytałem wynika jednoznacznie że kulka nie ma pamięci i może trafić nawet przykładowo 100x w ten sam numer pod rząd. Ale zastanówmy się czy to jest możliwe? Jeżeli nie ma pamięci to czemu to się nie zdarza. W mojej kilkunastoletniej praktyce mogę policzyć na palcach jednej ręki kiedy to stało się 4x. Przypadku że kulka trafiła 5x nie widziałem. A przecież gdyby nie miała pamięci jak sugrujesz to tak by się działo. Oczywiście że kulka nie ma pamieci, ale zastępuje ją iloczyn zdarzeń. Z iloczynu zdarzeń właśnie wynika np: prawdopodobieństwo wystąpienia AA u graczy w pokera, a które wynosi jak wiemy 1/13 w przypadku pierwszego asa i 1/17 drugiego, daje to wynik 1/221 czyli iloczyn zdarzeń. Gdyby nie iloczyn zdarzeń to obliczenia by się sumowały a suma zdarzeń wynosiła by 1/13+1/17 = 30/221 co by znaczyło ze układ na wejściu AA występowałby bardzo czesto bo raz na jakieś 7-8 rozdań. Wiemy dobrze że tak nie jest. To że w twoim przypadku dostałeś AA 3x pod rząd świadczy o tym ze nastąpiło bardzo rzadkie zjawisko. Można by nawet policzyć to prawdopodobieństwo i wyszło by bardzo małe. Jak małe to nawet nie bardzo jest sens to liczyć. Gdyby zrobić ankietę wsród graczy w pokera i zapytać się ich czy kiedyś mieli w swojej karierze taki przypadek, to zdecydowana wiekszość odpowiedziała by że nie. Jeśli idzie o totolotka bo i ten temat zastał poruszony to zadałem sobie trud i sprawdziłem za pomocą prostego programu dane z 50 lat istnienia totolotka czy kiedyś wystąpiła kombinacja sześciu kolejnych liczb. I co się okazało że nie tylko nie wystąpiła kombinacja 1,2,3,4,5,6 ale każda inna z możliwych kolejnych liczb. Dla bardzo ciekawskich podam że wystąpiła 2x kombinacja 5 kolejnych liczb. Więc oczywiście że każda kombinacja jest jednakowo prawdopodobana, ale lepiej jest typować cyfry które nie są po koleji. Ja osobiście uważam że wykorzystując metody statystyczne nie da się przewidzieć jakie cyfry wystąpią, ale istnieje inna metoda do prognozowania cyfr np w ruletce lub w totolotku i o tym będę pisał w swoim Brysko Diary. Jak na to wpadłem i co to oznacza że można zjawisko które wykorzystałem do pisania programów prognozujacych wynik losowania zapraszam juz wkrótce. Dla bardzo niecierpliwych podam tylko że korzystam z prawa fizyki a nie statystyki. Statystyka nadaje się tylko do prognozowania np: pogody, zgonów wśród palaczy czy też sprzedaży nowych samochodów. Ciekawostką dla niektórych pewnie będzie że na pomysł wpadłem czytając książkę "W poszukiwaniu wielkiego wybuchu" napisaną przez Johna Gribbina (doktor astrofizyki Cambridge University).
Pozdrawiam, brysko

Jeśli nie zadowala nas tępe zbieranie faktów doświadczalnych, jeśli formułujemy jakieś wnioski i uogólnienia, jeśli szukamy teorii, która wskazałaby nam drogę, to pewna dawka spekulacji jest nie do uniknięcia...

Ostatnio edytowano So cze 07, 2008 11:48 am przez brysko, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil  Offline

Tytuł: Re: O roli przypadkowości i niezależności zjawisk w hazardzie
PostNapisane: Pn maja 12, 2008 5:53 pm 
Admin
Admin

Brysko, Twój argument z tym, że procentów się nie dodaje znam bardzo dobrze. Sam tego argumentu użyłem przy krytyce systemu na ruletkę autorstwa niejakiego Pianisty.
Z tym, że jest różnica kiedy zakładasz, że chcesz dostać trzy razy AA na łapę pod rząd(0.45% dla konkretnej pary, 6% dla jakiejkolwiek pary, czyli 0.45% x 0.45% x 0.45% i kolejno 6% x 6% x 6%), a kiedy już dostałeś dwa razy AA czy inną parę na łapę i chcesz wiedzieć czy dostaniesz ją kolejny raz. To taka subtelna różnica w rozumowaniu, a duża w wynikach.
Akurat o prawdopodobieństwie z jakim dostaje się określone karty na rękę napisałem inny artykuł na forum.

Dostanę trzy razy AA na rękę - 0.45% x 0.45% x 0.45% = 0,09%
Dostanę AA na rękę, NIEZALEżNIE czy ostatnio też dostałem AA - 0.45%
Dostanę jakąkolwiek parę na rękę, NIEZALEżNIE czy ostatnio też dostałem parę - 6%
Dostanę trzy razy parę na rękę - 6% x 6% x 6% = 0,21%

Aha, karty nie mają żadnej pamięci, poza kwestią odpowiedniego ich potasowania.

Cytując odpowiedź Brysko:
Cytuj:
Dla bardzo niecierpliwych podam tylko że korzystam z prawa fizyki a nie statystyki. Statystyka nadaje się tylko do prognozowania np: pogody, zgonów wśród palaczy czy też sprzedaży nowych samochodów.

Ja akurat wolę opierać się na statystyce, być może to zboczenie zawodowe, jestem z wykształcenia socjologiem i opracowywałem narzędzia badań statystycznych dla różnych zagadnień. Po drugie gdybyśmy nie wierzyli statystyce to nie moglibyśmy jak o gracze korzystać z programów na niej opartej, takich jak Poker Trucker i Poker Crusher, a że one się sprawdzają, temu się zaprzeczyć nie da.

Ja również pozdrawiam,
El Chu

:c Zarabiaj na poleconych z ForumPokerowe.com nawet $100 za osobę!
:c Sprawdź jak zdobyć status aktywny oraz VIP
:c ForumPokerowe.com - Serwis inny niż wszystkie

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pt maja 16, 2008 12:50 pm 
Admin
Admin

Kolejny argument do mojego artykułu, przeczący tezie, że prawo serii musi być przełamane i to w określonym momencie, a zarazem tribute to Roland the Football Typer;p

Elczupakabra: Rolandzie drogi, ale to, że Jagiellonia przegrała wszystkie ostatnie mecze nie znaczy, że teraz wygra! Czemu na nich postawiłeś?!
Roland: Właśnie dlatego, że ostatnio przegrywali to teraz wiedzą, że muszą wygrać, żeby nie spaść do drugiej ligi i wygrają.
Elczupakabra: Rolandzie, ale żeby aż na nich stawiać i to na wyjeździe?
Roland: Zobaczysz, że wygrają, już tyle przegrali, że mogą już tylko wygrać.

Wynik meczu - 3:1, Jagiellonia Białystok przegrała

No offense Roland;)

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pt maja 16, 2008 8:07 pm 
Moderator
Moderator

co mi z z tego ze dostane 3 razy z rzedu pare asow jak ani razu z nia niewygram a co do jagieloni to w gre wchodzila znajomosc polsiej ligi i w przypadku meczu o stawke dla jagieloni zagadnienia z psychologi sportu Ruch gral na luzie a jaga pod presja

Zobacz profil  Offline

Wszystkie czasy w strefie UTC