Obstawianie.com

Teraz jest Śr sty 07, 2009 2:15 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2] Kiedy blefować?
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 2:13 pm 
Ekspert NL Holdem MTT
Ekspert NL Holdem MTT

Super artykuł, z wiekszosci tych punktów sam korzystam. Ogolnie uwielbiam blefować, a jeszcze bardziej lubie "czytać" blefy przeciwnikow.

Ja moge dodać ciekawą rzecz rodem z turniejów, które ostatnia grywam. W późnym okresie turnieju powiedzmy przy blindach 300/600. Często bywa tak że jeden gracz z UTG podbija 3-4 bb, i po drodze jeszcze jeden lub dwóch sprawdza te podbicie. I teraz jeżeli gracze, którze weszli do gry mają jeszcze duży stack (inaczej pewnie zagrali by all in), to mozemy smiało sprobowac zagrac za wszystko ( o ile nasze "wszystko" bedzie naprawde pokaźne).

Dlaczego?

Gracz który podbił te 3-4bb ma teraz problem, nie dość ze sprawdziło go 2 graczy, to jeszcze ktoś zagrał all in i jeżeli nie ma czegos naprawde ładnego to spasuje, bywa nawet że AK jest pasowane. Natomiast gracze którzy wcześniej sprawdzili podbicie, bardzo prawdopodobne ze zrobili to z suited connectorsami lub też jakims słabym pocketem, liczac na flop.

Jest to co prawda bardzo ryzykowne zagranie i stosuje je dosyć rzadko i tylko w określonych sytuacjach. Z doświadczenia moge jednak dodać, że jest bardzo skuteczne, trzeba tylko wiedzieć kiedy i jak to zrobić.

Wczoraj na przykład spotkałem sie własnie z taka sytuacją, z tym że ja wystąpiłem w nieco innej, wydawało by sie szczesliwej roli. Bedąc na bb z AK, obserwowałem podbicie gracza UTG, 2 calle i all in. Wiedząc że gracz który zagrał all in był doświadczonym i bardzo dobrym zawodnikiem, od razu wyczułem podstep i sprawdziłem. Reszta zawodników spasowała, a ten koles napisał na czacie "damn" czy cos w tym stylu i pokazał mi QJ. Na stół spadło AKJ7T i wygrał dzieki stritowi. No nic bywa ;)

:c Naucz się jak wygrywać!
:c Wklejaj rozdania do oceny NL Holdem
:c Wklejaj rozdania do oceny Omaha

Zobacz profil  Offline

Tytuł: Re: [2] Kiedy blefować?
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 2:26 pm 
Admin
Admin

a nazywa się sqeeze play, które dokładnie opiszę :)

:c Zarabiaj na poleconych z ForumPokerowe.com nawet $100 za osobę!
:c Sprawdź jak zdobyć status aktywny oraz VIP
:c ForumPokerowe.com - Serwis inny niż wszystkie

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: N lip 13, 2008 11:46 am 
Para
Para

Chyba najlepszym momentem na blef jest sytuacja w head to head, kiedy nasz przeciwnik podbija przed flopem, po flopie robi continuation bet, a po turnie (po którym dalej nic mu nie doszło) daje check.

Oczywiście jest to też najlepszy moment, żeby się nadziać na slow play ;)
Ale jak się nie wchodzi all in na blef, to zawsze można spróbować

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: N lip 13, 2008 11:49 am 
Admin
Admin

merdok napisał(a):
Chyba najlepszym momentem na blef jest sytuacja w head to head, kiedy nasz przeciwnik podbija przed flopem, po flopie robi continuation bet, a po turnie (po którym dalej nic mu nie doszło) daje check.

No tak, to się nazywa w pokerowej nomenklaturze "floating" i doczeka się artykułu na naszym forum już niedługo :) Pozdrawiam

:c Zarabiaj na poleconych z ForumPokerowe.com nawet $100 za osobę!
:c Sprawdź jak zdobyć status aktywny oraz VIP
:c ForumPokerowe.com - Serwis inny niż wszystkie

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn lip 28, 2008 6:33 pm 
Set
Set

Ja zazwyczaj blefuje w rozdaniu które jest następstwem rozdania w którym wygrałem jakieś pieniądze, np. gdy wygram 20$ to jestem w stanie w ciemno włożyć 5$ i czekać na ruchy przeciwnika, przy szczęsciu nieraz uda mi się trafić dobre karty, ale nie raz też przegrywam gdyż inni mają lepsze karty, a jeszcze w innych stuacjach przeciwnicy mający trash hand rezygnują z gry i wygrywam całość (mało bo mało ale zawsze coś) bez gry.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn lip 28, 2008 6:38 pm 
Full House
Full House

Lipek14 powinienes uwazac na takie zagrania.Wedlug mnie po wygranej puli nastepne rozdanie powinienes zagrac check/fold chyba ze masz AA KK,wtedy powinienes ostro raisowac.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Cz lip 31, 2008 6:00 pm 
Para
Para

tak ale w pokerze internetowym często właśnie bywa, że idą tzw. przezemnie serie i np kilka rozdań nic nie idzie a potem z 3-4 rozdania dochdzi AK JJ QQ I KQ np. dlatego różnie i często właśnie wygrywasz jak wygrasz 1 rozdanie.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Cz lip 31, 2008 7:04 pm 
Set
Set

Ja trzymam się tego co napisałem, mi napewno nie przyniosła dużych strat ta 'strategia' a nawet coś zyskałem :)

Zobacz profil  Offline

Wszystkie czasy w strefie UTC