Super artykuł, z wiekszosci tych punktów sam korzystam. Ogolnie uwielbiam blefować, a jeszcze bardziej lubie "czytać" blefy przeciwnikow.
Ja moge dodać ciekawą rzecz rodem z turniejów, które ostatnia grywam. W późnym okresie turnieju powiedzmy przy blindach 300/600. Często bywa tak że jeden gracz z UTG podbija 3-4 bb, i po drodze jeszcze jeden lub dwóch sprawdza te podbicie. I teraz jeżeli gracze, którze weszli do gry mają jeszcze duży stack (inaczej pewnie zagrali by all in), to mozemy smiało sprobowac zagrac za wszystko ( o ile nasze "wszystko" bedzie naprawde pokaźne).
Dlaczego?
Gracz który podbił te 3-4bb ma teraz problem, nie dość ze sprawdziło go 2 graczy, to jeszcze ktoś zagrał all in i jeżeli nie ma czegos naprawde ładnego to spasuje, bywa nawet że AK jest pasowane. Natomiast gracze którzy wcześniej sprawdzili podbicie, bardzo prawdopodobne ze zrobili to z suited connectorsami lub też jakims słabym pocketem, liczac na flop.
Jest to co prawda bardzo ryzykowne zagranie i stosuje je dosyć rzadko i tylko w określonych sytuacjach. Z doświadczenia moge jednak dodać, że jest bardzo skuteczne, trzeba tylko wiedzieć kiedy i jak to zrobić.
Wczoraj na przykład spotkałem sie własnie z taka sytuacją, z tym że ja wystąpiłem w nieco innej, wydawało by sie szczesliwej roli. Bedąc na bb z AK, obserwowałem podbicie gracza UTG, 2 calle i all in. Wiedząc że gracz który zagrał all in był doświadczonym i bardzo dobrym zawodnikiem, od razu wyczułem podstep i sprawdziłem. Reszta zawodników spasowała, a ten koles napisał na czacie "damn" czy cos w tym stylu i pokazał mi QJ. Na stół spadło AKJ7T i wygrał dzieki stritowi. No nic bywa