Teraz jest Pt lip 30, 2010 9:47 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja Droga do EPT
PostNapisane: N mar 01, 2009 10:10 pm 
Ekspert
Ekspert

Już jakiś czas nosiłem się z zamiarem założenia bloga. To co mnie głównie blokowało to lęk przed tym, że nie będzie o czym pisać - czyli po co pisać o porażkach. Całe szczęście dramat się nie zdarzył i coś czuję, że się nie zdarzy. Forma z tego co widzę ustabilizowała się na pewnym poziomie - a więc show czas zacząć!

Tytuł

Tak nazywają się pierwsze pliki excelowe z analizą mojej gry i wyników. Poza tym jakoś EPT bardziej mnie kręci niż WSOP pomimo istotnej różnicy w nagrodach.

Czemu nie WSOP? Mimo wszystko rzecz dzieje się w jednym miejscu i to nieciekawym, bo jakoś Vegas mnie nie kręci

A czemu EPT - uwielbiam podróże, EPT to gwarantuje, nagrody są na przyzwoitym poziomie, a poza tym po prostu lubię ten cykl :) Jak zauważyliście zacząłem zakładać wątki o przebiegu kolejnych części cyklu - powód jest jasny :) śledzić przyszłych rywali :D . Mam nadzieję, że niedługo ktoś będzie chciał opisywać moje zmagania w kolejnych edycjach - no i przecież trzeba to 3 miejsce Górala poprawić :jupi

Kilka słów o mnie

Kilka słów o mnie i pokerze, tak lepiej, bo na razie na tym chciałbym się skupić. Część z was pewnie czytała o tym jak mi idzie, kto nie zapraszam do sukcesy-i-porazki/kilka-pierwszych-sukcesikow-t2242.html - tylko 3 strony, ale wierzę, że niedługo będzie więcej.

W pokera gram ok. 3 miesiące. Początki były trudne, jak to w życiu, z czasem zaczyna wyglądać to lepiej.

Wątek mam zamiar rozwinąć w niedługim czasie - nasłuchujcie. :)

O blogu

Celem bloga jest podzielenie się kilkoma moimi spostrzeżeniami, poza tym informacje o moich wynikach, a także dodatkowa motywacja do osiągania prywatnych celów.

Najbliższe wpisy prawdopodobnie będą o:

- o mnie
- przygotowanie do gry
- bankructwo
- bankroll management

Dalej zobaczymy :)

Aby opanować grę w pokera i czerpać z niej dochody, trzeba najpierw nauczyć się cierpliwości i dyscypliny, ponieważ brak którejkolwiek z tych cech oznacza pewną klęskę bez względu na inne talenty czy dobre passy.

Kliknij na jeden z poniższych linków i:
:c Zarabiaj na poleconych z ForumPokerowe.com nawet $100 za osobę!
:c Sprawdź jak zdobyć status aktywny oraz VIP

Zobacz profil  Offline

Tytuł: Re: Moja Droga do EPT
PostNapisane: N mar 01, 2009 10:25 pm 
Aktywny
Aktywny

Fajnie, że jednak zdecydowałeś się założyć blog :) Szybko robisz postępy i może kiedyś zagrasz na EPT (zawsze można w satelitach próbować) czego Ci życzę :) Czekam na kolejne wpisy ;)

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn mar 02, 2009 6:15 am 
Aktywny
Aktywny

Życzę powodzenia w drodze do sławy i $$$ :)

A co do umieszczenia Cię w dziale Events - wszystko w Twoich rękach , i jeśli spełnisz swój cel, umieścimy Cię tam nawet z pogrubioną czcionką :D

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn mar 02, 2009 11:58 am 
Ekspert
Ekspert

Kilka słów o mnie

Pomimo początku na cash table'ach uważam się za gracza turniejowego. MTT sprawia mi największą przyjemność, poza tym jak się okazuje przynosi również najbardziej systematyczne profity. Na dzień dzisiejszy grywam MTT na dwóch platformach (no może trzech) Everest - BI 1$ oraz 5,5$, Pokerstars - BI 1$; 2,75$ (no i Titan ale stąd się zawijam - powód grałem na razie tylko 3 turnieje i pomimo fishostwa strasznie mi przeszkadza soft).

Gram dopiero 3 miesiące, więc moje wyniki nie są jakieś imponujące, ale dla porządku je zamieszczę:

MTT: +550$
CT: +100$
SNG: -250$

Łącznie: +400$

Możliwe, że ta suma jest odrobinę większa, bo widzę stan kasy na roomach - ale podejrzewam, że wynika to prawdopodobnie z różnych wyrobionych premii i bonusów.

Tyle tytułem wstępu. Przejdźmy w skrócie po (jak-na-razie) bardzo krótkich etapach mojej drogi do EPT.

Początki

Nie wiem jak, nie wiem dlaczego. Nie umiem dziś na 100% stwierdzić jak zakiełkowała myśl o zagraniu w pokera. Tak sobie myślę, że musiało to mieć coś wspólnego z jakimś artykułem gdzieś. Poza tym znajomy mojego-najlepszego-przyjaciela coś tam osiągał - jakieś 25$k rocznie albo i więcej. Prawdopodobnie zdałem sobie sprawę, że to jest gra umiejętności a nie zwykła gra na to kto ma więcej szczęścia. Prawdopodobnie..

Dziś to nieważne. Choć cieszę się zacząłem.

Pierwsze kroki skierowałem do Ongame - bwin - czyli miejsca gdzie kiedyś zdarzyło się postawić kilka złotych na piłkę nożną i tenisa. Wpłaciłem coś koło 20$ w połowie listopada - szybko na cashach zrobiłem coś koło 100$. Wszystko działo się bez żadnego backgroundu. Na początku grudnia miałem 0$.

Po pierwsze byłem zdziwiony tempem zmian bankrolla. Po doświadczeniach z GPW myślałem, że tam jest to tempo, okazuje się, że tam to jest ale żółwie. (No chyba, że na futures). Po drugie byłem jeszcze bardziej zdziwiony, że zabieram się do czegoś bez wtłoczenia teorii - uwierzcie raczej mi się to nie zdarza!

A więc wtedy to właśnie zarejestrowałem się tutaj i zacząłem czytać i rozmyślać.

Wpłaciłem kolejne 20$ na Everest i od wtedy zaczęła się moja gra na serio..

Aby opanować grę w pokera i czerpać z niej dochody, trzeba najpierw nauczyć się cierpliwości i dyscypliny, ponieważ brak którejkolwiek z tych cech oznacza pewną klęskę bez względu na inne talenty czy dobre passy.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn mar 02, 2009 11:59 am 
Aktywny
Aktywny

Witam wsprod blogowiczny :) na pewno bede czytal wszystkie wpisy

:c ForumPokerowe.com - Serwis inny niż wszystkie

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 10:23 am 
Ekspert
Ekspert

Początki cz. 2

Po wpłaceniu tych 20$ byłem już zupełnie inaczej przygotowany. Przejrzałem internet, miałem wydrukowane tabelki z grywalnymi rękoma. Przeczytałem SSS i zacząłem grać tą strategią na cash table'ach. Jakoś doczłapałem do 50$ i przesiadłem się na NL10. Udało się dobić do 100$. Jak widać miałem wtedy bardzo agresywny BM - albo inaczej byłem tak zajebiście pewny siebie, że się niczym nie przejmowałem.

Jakoś wtedy zacząłem czytać o sukcesach Slayera i stwierdziłem - kurcze przecież ja kocham sport - czemu ja nie mam osiągać takich wyników? CT trochę mnie nudziło - fakt, SSS jest strasznie monotonne, do tego perspektywa tysięcy dolarów wydawała mi się tak daleka jak miejsce Boruca w bramce Barcelony.

Przy 100$ przerzuciłem się na BSS - strategia bardziej rozbudowana a przez to o wiele ciekawsza wydawała mi się krokiem na przód. Dodatkowo zacząłem grać równolegle MTT i SNG. To wszystko spowodowało, że się trochę pogubiłem - różnica między CT i MTT jest znacząca kiedy jesteś na początku swojej drogi..

Spadłem chyba znowu do zera. Wrzuciłem znowu jakieś pieniądze na konto. Coraz mniej grywałem CT a coraz więcej MTT, gdzie pojawiły się pierwsze sukcesy - wygranie Żeton i Krzesło, kilka niezłych miejsc w innych turniejach i powolutku zacząłem się odbudowywać.
Powiedziałem sobie, że tym razem nie dam się - i póki co słowa dotrzymuję.

Na dzień dzisiejszy jestem w sytuacji, że mój bankroll jest ustabilizowany, BM ukształtowane, a gra wydaje się bezpieczna. Pieniądze, które zainwestowałem w początki mojej drogi, zostały już wypłacone i gram tylko za te zarobione na samej grze.

W tym co napisałem powyżej kilka rzeczy wydaję mi się być interesujące:

- czemu wpłata własnych pieniędzy, a nie No Deposit Bonus lub "od zera do milionera"?
- tilt wygrywający - czyli pewność, że jest się zajebistym graczem
- BM - co daje odpowiednie ukształtowanie pod danego gracza?
- Jakie zmiany w grze/w psychice spowodowały bankructwa?

Wszystkie powyższe zagadnienia chciałbym opisać w kolejnych częściach bloga. Wierzę, że kogoś tym zainteresuję.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 12:20 pm 
Aktywny
Aktywny

Gdy ja zaczynalem tez wplacilem swoje wlasnie pieniadze zamiast kozystac z jakiejkolwiek promocji no deposit. Jestem ciekaw co Toba kierowalo, ale podejrzewam ze to samo co i mna :)

:c ForumPokerowe.com - Serwis inny niż wszystkie

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 11:22 am 
Ekspert
Ekspert

Początki cz.3

Tak naprawdę ten rozdział jeszcze trwa. Gram za krótko aby mieć jakieś większe doświadczenie. Rozegrałem dopiero ok 150k-200k rozdań (nie wiem ile dokładnie bo mi się PT3 trial skończył). Wszystkie więc przemyślenia, które będę tutaj zamieszczał są tylko i wyłącznie przemyśleniami niedoświadczonego gościa - miejcie to na uwadze :) Znam swoje miejsce w szyku i wiem ile nauki mnie czeka. Mam nadzieję, że nigdy nie poczuję, że okres nauki się skończył :)

Freerole czy własna kasa?

Jak już wspominałem ja preferuję wpłatę własnych pieniędzy. Większość osób z Forum generalnie woli freerole. Będąc niejako w opozycji (wspólnie jak widzę z Walkirem) postaram się krótko uzasadnić swój wybór.

Czas i Loteria - freerolle to w dużym stopniu loteria. W większości z nich stosunek wygranej do ilości graczy (i poświęconego czasu) nie uzasadnia brania w nim udziału. Czemu loteria? - ludzie podchodzą dość często tak - nic nie tracę więc wejdę all-in a nuż będę miał farta. Czasem go mają czasem nie - z tego powodu musisz grać ultratight a nawet to nie gwarantuje ci, że twoje AK pokona 96o. Dodatkowo sensowne pieniądze są na ogół tylko za top3 - przy takiej ilości graczy wejście na podium w mniejszym stopniu zależy od umiejętności a w większym od szczęścia. Wielu graczy freerollowych nie reaguje zgodnie z zasadą poprawnej gry, w ten sposób musisz liczyć wielokrotnie na nutsy (szczęście).
Czemu czas? Ano aby nabudować się na turnieje (na 1$ potrzeba 60$ (no może 40$), na większe odpowiednio więcej) potrzebujemy kilku czasem kilkunastu ITMów - przy loteryjności darmowych turniejów życzę powodzenia. Rozumiem, że należy ćwiczyć dyscyplinę i cierpliwość, ale nie dajmy się zwariować. Trening za 40$ wpłaconych daje również dużo, a zarazem koszt jest niewielki.

Oczywiście nie chcę generalizować - uważam, że warto grać turnieje a'la (tu przykłady z Everestu, który to room znam najlepiej) Bankroll Builder czy Polski Freeroll - ale nie np. freeroll codzienny z pulą 25$ (sic!). Tylko niestety te bardziej atrakcyjne turnieje są rzadko (BB raz na tydzień, PF raz na miesiąc) - pytanie ile chcesz czekać aby normalnie pograć?

Jak wiecie ja pieniądze wpłacałem - z tych pieniędzy od razu robiłem następne pieniądze (w dość szybkim czasie - mowa tu o cash table'ach) później bankrutowałem. Przyznam się, że szczerze, że gdybym zrobił na freerolach powiedzmy te 60$ i później zbankrutował i miałbym od nowa odbudowywać bankroll bez wpłacania to chyba bym machnął ręką, że to nie sport dla mnie. A tak dalej gram, myślę, że z przyzwoitym skutkiem.

Dodatkowo uważam, że w fazie początkowej bankructwo jest nawet potrzebne (mi było) aby wyciągnąć pewne wnioski i nauczyć się pokory..

To chyba tyle na dzisiaj - jeżeli dobrze pójdzie to od przyszłego tygodnia skończę przynudzać i zacznę opisywać stan teraźniejszy dzień po dniu.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Cz mar 05, 2009 11:16 am 
Ekspert
Ekspert

Bankructwo

Nikt nie dopuszcza tego do myśli, bo gra się żeby wygrać a nie przegrać, a jednak jest to coś co się jednak przytrafia. W swoich początkach bankrutowałem 3 razy. Pierwszy raz na Ongame, później 2 razy na Evereście. Te lekcje kosztowały mnie w sumie 90$. Nie żałuję ani centa.

Każde bankructwo dawało mi pewne sygnały, dzięki którym udało mi się ukształtować moją grę. Jest powiedzenie, że człowiek wybitnie mądry uczy się na cudzych błędach, mądry na swoich a głupi nigdy. Najwidoczniej należę do drugiej grupy. Czasem po prostu muszę dostać w kość aby pojawiła się chwila refleksji.

Pierwsze na Ongame - nauczyło mnie teorii gry, gdy tam zaczynałem znałem tylko układ kart, grałem za to za dużo rozdań. Bo straceniu pieniędzy zacząłem dużo czytać. Poznałem teorię.

Drugie nauczyło mnie różnic między poszczególnymi grami - CT, MTT, SNG oraz pokory - miałem w pewnym momencie etap, gdzie sporo wygrywałem, ale jeszcze więcej grałem - czułem się taki zajebisty, że odsunąłem gdzieś dyscyplinę i zasady poszczególnych gier. Jak mi nie szło na CT to siadałem SNG i to odrabiałem etc - do czasu..

Trzecie dyscypliny Bankroll Management - lekcja pokory z drugiego bankructwa okazała się za słaba, z trzeciego - póki co mocno się trzyma. Szło mi już naprawdę dobrze, bardzo dobre miejsca w turniejach spowodowały, że zacząłem grać coraz droższe MTT i SNG. Bankructwo nie było do zera, ale na tyle silne, że zacząłem dostrzegać swoją głupotę. Spadłem wtedy ze 160$ do 40$ i wtedy zacząłem swój pierwszy challenge 100x Krzesło i Żeton.

Tym samym wchodzimy w bankroll management, który chcę pokrótce opisać w następny wpisie.

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: N mar 08, 2009 9:50 pm 
Ekspert
Ekspert

Bankroll Management

System, który gram nie jest skomplikowany. Na pewno nie jest to agresywne BM (tak mi się chociaż wydaję). MTT jest podatne na downswingi, dlatego dla mnie minimum to 60 BI by grać określony typ turniejów. Nie do końca wiem jak liczyć jeszcze rebuye, ale póki co wychodzę z założenia, że 3*BI*60 (czyi agresywnie).

Wyniki turniejów grupuję w setki i tak np. kilka dni temu pierwszą taką setkę skończyłem. Była to setka Żetonów. Poniżej screen oraz wykres.

Tak jak widać - ROI 191,72% czyli praktycznie się potroiłem. Widać również, że nie mogłem przekroczyć 200$ i wydaję mi się, że wiem dlaczego - zbyt się nabudowałem psychicznie na wygrywanie, no i nie pękła dwusetka zysku. Generalnie z wyniku hmm chyba do końca nie jestem zadowolony, pamiętam kilka gier, gdzie mogłem zająć zdecydowanie lepsze miejsce (tyczy to się szczególnie 10 ostatnich).

Grupowanie w setki daję mi sporo materiałów do analizy i pokazuje rentowność rozgrywek, dlatego staram się je systematycznie prowadzić. W tej chwili jestem w trakcie rozgrywania drugiej setki BI 1$ oraz pierwszej BI 5$. Jestem ciekawy czy podtrzymam ROI.

Co do BM odnośnie SNG - wycofuję się powoli z tego typu rozgrywek, bo po prostu fish jestem i umoczyłem tam sporo kasy.
Cashe gram tylko okazjonalnie - przede wszystkim wtedy gdy mam jakiś bonus do wyrobienia etc.

Załączniki:
setka wykres.JPG
setka wykres.JPG [ 76.77 KiB | Przeglądane 1218 razy ]
setka ŻiK.JPG
setka ŻiK.JPG [ 240.27 KiB | Przeglądane 1233 razy ]

Zobacz profil  Offline

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC