Obstawianie.com

Teraz jest Śr sty 07, 2009 2:27 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Do sukcesu nie ma żadnej windy.Trzeba iść po schodach-FL.5/1
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 11:52 am 
Ekspert NL Holdem FR
Ekspert NL Holdem FR

Cześć,
Długo nie mogłem sie zdecydować żeby zacząć pisać bloga,wreszcie nastał ten moment.
DLACZEGO ? masakrycznie szybkie zmniejszanie się bankrolla spowodowane głupią grą ,słabą psychiką w efekcie tiltem.W dodatku ciągle obserwując blogi na forum nie trudno zauważyć postępy jakie czynią gracze.Może to jest to czego mi trzeba żeby wreszcie skończyć z graniem jak donk ,może blog to moja ostatnia deska ratunku :D.

W pokera na real money gram od początku tego roku,kiedy to zacząłem przygode z kapitałem startowym 50$ na Mansion. Początki były zaskakujące, grając bez żadnej taktyki , nie przestrzegając BM radziłem sobie naprawde dobrze.Pamiętam ,że wtedy szczególnie ciągnęło mnie granie do MTT,wszystko wzięło sie z oglądania WSOPa w TV .Nie wiem jak to jest możliwe ale w ciągu 2 pierwszych tygodni 2 razy byłem w ścisłej czołówce turnieji

http://www.officialpokerrankings.com/on ... 1.html?t=2

Szczęscie początkującego nie trwało jednak zbyt długo .Po tych sukcesach już widziałem siebie zarabiającego na pokerze mnóstwo kasy , już byłem najlepszym graczem i nikt nie był w stanie wygrać ze mną :D. Takie rozumowanie mnie zgubiło .Zagrałem jeszcze kilka razy MTT z jeszcze większym wpisowym , nie udało sie nic wygrać więc stwierdziłem że spróbuje zagrać cashe.O ile pamiętam wbiłem z 6 BI na NL 100,bo co może sie stac skoro jestem taki dobry , niestety stało sie wiadomo co... Cały bankroll straciłem w mgnieniu oka, nie wiem czy oba turnieje nie trwały dłużej niż czas ,który potzrebowałem na prze.. całej kasy :( . No nic zdarza sie najlepszym -pomyślałem :P.Jak widać nie wyciągnąłem
z tej porażki żadnej lekcji.Niedlugo potem..
Postanowiłem zainwestować w swoje niemałe w końcu :D umiejętności . Założyłem konto na Partypoker i wpłąciłem kase ,chyba 50$. Jedynie pamiętam że grało mi sie dobrze ,czasem grałem na NL 5 ,czasem NL 25 bo starałem sie szybko odrobić straty z niższego limitu.Dość długo udawało sie znów bez żadnej strategii wzbogacać sie, znów uwierzyłem we własne siły , ale najgorsze właśnie były momenty kiedy chciałem odrabiać w szybki sposób to co straciłem ,grałem już chyba najczęściej NL 25 i wtedy po nieudanych rozdaniach dopadł mnie tilt , krótka wycieczka na NL 200 i na koncie widniało całe 0 $.
W tej chwili poczułem sie nieprzyjemnie , chyba dotarło do mnie ile kasy przerąbałem (około 400$).Tym razem odpoczynek od pokera był nieco dłuższy, zacząłem też czytać nieco o strategii , SSS nawet nie przechodziło mi przez gardło , BSS sie tylko liczyło , tutaj była adrenalina... Niestety nie mogłem sobie pozwolić na kolejny deposit z własnej kieszeni( może to i dobrze :) ) Grałem freerolle ale wygrane były marne i zaraz traciłem to na CT.Pewnego razu wchodze na Party i okazuje sie że na moim koncie jest 10 $ ,uciechany oczywiście zabieram sie gre ,żeby zatrzymać kase na koncie musiałem ugrać ileś tam Party points. Udało sie cel osiągnięty a przy tym wygrałem też troche kasy na stolikach więc było czym grać.Niestety momi ,że szło dobrze wynik ten sam co zawsze,łatwe do przewidzenia .Oczywiście nie poddałem sie .
Po kilku wzlotach i bolesnych upadkach,kilku bankrutach , wszystkich na cash table, przyszedł taki moment że własnie na cashach byłem około 1200 $ na :minus: .Skąd tyle kasy , a no kilka depozytów mniejszych lub też większych (wtedy już poker był moim nałogiem , kase jakoś zdobyłem),było tez kilka dobrych wyników w MTT

http://www.officialpokerrankings.com/pa ... 9.html?t=2

W międzyczasie nabrałem troche doświdczenia na CT , te porażki mnie czegos nauczyły,zdobyłem też dostęp do statystyk (poker tracker) dzięki czemu mogłem śledzić ile wtopiłem kasy :D.
Pewnego dnia powiedziałem dość , chciałem coś zmienić, sięgnąłem po baaaardzo drastyczne środki zapobiegawcze :D . Usiadłem do stolików FL ( fixed limit ) . Bardzo dobrze pamiętam bankroll wtedy wynosił ok. 200$, po przeczytaniu podstawowych artykułow odnośnie tej odmiany holdema dawaj na stoliki. Co sie okazało? Chyba FL to żyła złota -pomyślałem jak zwykle po jakiejś dobrej serii . Teraz widze,że na pokerze można zarobić ale tylko dobrze grając nieważne czy to NL , FL , PL czy też Omaha.Wracając do FL , dlaczego zdecydowałem sie w ogóle w tą głupią jak na poczatku myślałem gre.Jednym z powodów było to że nie można tu wrzucić za jednym zamachem całego stacka.
Z perspektywy czasu widze ,że warto najpierw zagrać Fl a potem dopiero przejść na NL. Odmiana ta uczy podejmowania dobrych decyzji co jest decydujące w holdemie, dopiero potem można dobierać odpowiednie wielkości zakładów w NL.
W FL mimo miarowego zysku,nie zagrzałem długo miejsca , po prostu mi sie znudziło,ale napewno nie żałuje wiele mnie ta przygoda nauczyła :)
Wróciłem na NL25 ,gdzie nie radziłem sobie wcześniej w ogóle , zawsze kłopoty zaczynały sie właśnie od tego poziomu. I tu największe zaskoczenie. Nastał największy upswing ,grałem jak nigdy i co dziwne wygrywałem jak nigdy.Wtedy to na Cash table wyszedlem na 0 w ogólnym rozrachunku , a nawet na lekki :plus: .Trwało to bardzo długo dzięki czemu zbudowałem bankrolla na NL 50.Oczywiście przejście na wyższy poziom i zaczynaja sie schody, bankroll to rósł to zaraz spadał nie było żadnego zysku z mojej gry .Przez taki stan rzeczy nasilało sie zdenerwowanie co napewno nie pomaga w grze.Nie wiem czy to był tilt który dawno nie występował ale przyszła taka sesja że straciłem chyba 7 BI na NL 50.Doświadczenie kazało mi sie wycofać ale nie znów słaba psychika zawiodła i nie wyłączyłem za wczasu. Bankroll spadł poniżej 1k $ do okolo 900$ ,targedii nie było ,ale żałowałem że zwyciężył mój upór i chęć odegrania sie, w międzyczasie zagrałem turniej za 109 $ ,gdzie odpadłem na ostatnim miejscu... :oops: (patrz wyżej).
Co pozostało ,wróciłem na NL 25 ale widząc że moja nie jest dobra( 1 sesja - :minus: 4 BI)
szybko postanowiłem wypłacić reszte kasy zanim będzie za późno, tak też zrobiłem.
Opisałem co działo sie na Party ,ale w miedzyczasie grałem też na innym roomach, w większości wypadków są to roomy współpracujące z forumpokerowe.com , a więc Everest, Best, Strykke , Nordica,a ostatnio tez Pokerstars .
Najlepiej wyszedłem na graniu w największej chyba fishowni ,mowa oczywiście o Everku.
Zacząłem od 10 $ dzieki promocji forumowej,w szczytowym momencie dobiłem z tego aż do ~~ 650$ ,grało sie fajnie ale po kilki jak nie po kilkunastu bet beatach zostało troche mniej, nie zastanawiając sie długo wypłaciłem co ugrałem.
Na innych roomach nie szło najlepiej i zaliczałem wtopy.

Chyba najważniejszy wniosek do jakiego doszedłem to:
Jeżeli jest sie graczem dobrym na dane stawki to takowy downswing nie powinien występować ,swingi są ,ale nie są tak odczuwalne,w jednym dniu możemy zaliczyć naprawde sporo okropnych bet beatów .Czarna seria może nawet trwać dłużej ale dzięki swojej grze powinniśmy odrobić to w dniach nastepnych, tylko trzeba grać jakby tej złej passy nie było,po prostu grać swoje, emocje odstawić na bok. :!:
Nie mówie już nawet o tak oczywistych rzeczach jak to, że poker to:
-cierpliwość
-pokora
-koncentracja
-solidność
-przestrzeganie BM (bankroll managment)
-umiejętności
Oczywiste też jest to że największym naszym wrogiem jesteśmy my sami , nasze słabości ,słaba psychika podatna właśnie na TILT czyli stan kiedy nie panujemy nad soba , nad własnymi nerwami :!:
Tak o to dotarłem do czasu rzeczywistego ,w obecnej chwili nie jest dobrze . Po tułaczkach po róznych roomach musze wreszcie wziąść sie za gre.
Jako ,że straciłem wiare we własne możliwości to musze sie odbudować szczególnie psychicznie , ale finansowo też.Taki mam plan zobaczymy co z tego wyjdzie

Bankroll: 200$ (Party- NL 10) , 30$ (Pokerstars- SnG i MTT)

Mój cel :do końca mięsiąca osiągnąć bankroll umożliwiający gre na NL 25 czyli
30BI * 25 $ =750$ czy mi sie uda :?:
Kilka zasad które bede chciał przestrzegać :
1.Na Party (główne pole bitwy z tiltem :D )gram tylko NL 10 , 4 stoły w maksymalnym skupieniu
2.Na Pokerstars nie gram stolików cashowych, same Sng i MTT .Jak sie coś uda ugrać to fajnie ,jak nie to trudno ,zasada ta sama nie otwieram więcej niż 4 stołów.
3.Kiedy czuje ,że są odchyłki w mojej grze wyłączam stoliki i pokerroom ,robie przerwe,
4.Główny cel - po bad beacie grać nadal swoje , być mocniejszym od tiltu

Szczerze mówiąc bedzie to naprawde duże wyzwanie dla mnie , zejść na NL 10 po tym jak grałem na NL 50 , mam nadzieje ,że podołam.
Życzcie mi powodzenia :)
Oczywiście ,komentarze mile widziane ,oby ktoś tu zaglądał to bede miał większą motywacje do gry bo ktoś patrzy na to jak gram i nie chce sobie obciachu narobić :D

Będe sie starał robić update po każdym dniu

Czytelniku jeśli dotrwałeś to tego momentu to szczerze gratuluje :D i zapraszam ponownie

Pozdro :)

:c Naucz się jak wygrywać!
:c Wklejaj rozdania do oceny NL Holdem
:c Wklejaj rozdania do oceny Omaha

Ostatnio edytowano Pn gru 22, 2008 4:05 pm przez darek1987pl, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil  Offline

Tytuł: Re: FISH kontra TILT czyli powrót do początków
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 12:11 pm 
Strit
Strit

Bardzo fajny cel sobie postawiłeś, mam nadzieję że w nim wytrwasz i wyjdziesz w końcu na swoje.Powodzenia :)

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn sie 11, 2008 12:17 pm 
Korektor
Korektor

O widzę, że wariacka gra to nie tylko mnie dosięgnęła. Jesteś w tym nawet dużo lepszy ode mnie :) .
Blog pomaga, musisz tylko przestać myśleć o dużych wygranych w krótkim okresie czasu. Życzę powodzenia i znalezienia złotego środka.

Kliknij na jeden z poniższych linkoów i:

:c Zarabiaj na poleconych z ForumPokerowe.com nawet $100 za osobę!
:c Sprawdź jak zdobyć status aktywny oraz VIP
:c ForumPokerowe.com - Serwis inny niż wszystkie

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn sie 11, 2008 12:25 pm 
Moderator
Moderator

Powodzenia!

Praca nad samym soba jest najtrudniejsza ale tez przynosi najwieksze profity gdy juz uda nam sie osiagnac zamierzony cel.

Wszystko jest w Twoich rekach :)

Zobacz profil  Online

PostNapisane: Pn sie 11, 2008 12:35 pm 
Strit
Strit

Zobaczymy czy się uda Darkowi ale na pewno, ma umiejetnosci do tego :P

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Pn sie 11, 2008 1:27 pm 
Full House
Full House

O matko, ale sie rozpisałeś :) Ale byłem cierpliwy i dotrwałem do końca :P A tak serio to oczywiście życzę powodzenia i wierze, że Ci się uda, bo masz naprawdę duży potencjał.

Pozdrawiam.

Zobacz profil  Online

PostNapisane: Pn sie 11, 2008 6:40 pm 
Ekspert Omaha
Ekspert Omaha

550$ na nl10 w niecały miesiąc ?
No way !

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Wt sie 12, 2008 9:20 am 
Admin
Admin

No i witam Darka wśród blogowiczów, osobiście wierzę, że osiągniesz cel gdyż zdążyłem już Cię troche poznać, wiele wspólnych rozmów, analiz gry, wspólne granie itp.. poprostu wiem, że jesteś dobrym graczem. Jednak musisz panować nad nerwami i to jest Twój cel, jeśli to osiągniesz to moim zdaniem będziesz kosić na wszystkich stawkach.

pozdrawiam

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Wt sie 12, 2008 9:28 am 
Ekspert NL Holdem FR
Ekspert NL Holdem FR

Dzięki za wszystkie komentarze,szczególnie jestem wdzięczny Mazaqowi za słowa otuchy :P

Wczoraj nie chciało już mi sie nic pisać ,ale też nie było o czym za bardzo.
Miałem najpierw pooglądać pare filmików z gry na Full ringach , bo dawno nie grałem, nie licząc MTT i SnG.Planowałem przypomnienie gry na stołach 10-osobowych wieczorkiem ok.22,ale po włączeniu pierwszego filmiku usiadłem wygodnie w fotelu i...zasnąłem :D :D.
Mam nadzieje ,że przy grze na FR tak nie będzie ;) .Obudziłem sie ok.1 w nocy nawet nie chciało mi sie już nic ale zmusiłem sie do skończenia ogladania filmiku i zagrania sesji ,która trwała gdzieś godzinke ,grałem na Party na 4 stołach.Oto wyniki ,pocieszam sie ,że początki zawsze bywają trudne :)

Obrazek

Nie było jakikś spektakularnych rozdań, no ale chyba to było najciekawsze

Party Poker No-Limit Hold'em, $0.10 BB (9 handed) Party-Poker Converter Tool from FlopTurnRiver.com (Format: FlopTurnRiver Cards)

MP1 ($4.25)
Hero ($11.27)
MP3 ($10)
CO ($10.50)
Button ($1.85)
SB ($11.41)
BB ($2.25)
UTG ($5.15)
UTG+1 ($13.03)

Preflop: Hero is MP2 with Obrazek, Obrazek.
UTG calls $0.10, UTG+1 calls $0.10, 1 fold, Hero raises to $0.6, 5 folds, UTG folds, UTG+1 calls $0.50.

Flop: ($1.45) Obrazek, Obrazek, Obrazek (2 players)
UTG+1 checks, Hero bets $1.1, UTG+1 calls $1.10.

Turn: ($3.65) Obrazek (2 players)
UTG+1 checks, Hero bets $2.6, UTG+1 calls $2.60.

River: ($8.85) Obrazek (2 players)
UTG+1 checks, Hero bets $1.5, UTG+1 raises to $3, Hero calls $1.50.

Final Pot: $14.85

Results in white below:
UTG+1 has Jh 9h (flush, jack high).
Hero has Jd Js (one pair, jacks).
Outcome: UTG+1 wins $14.85.

Myśle że zagrałem dobrze oprócz betu na riverze , gościa czytałem na Ah + jakaś parka ,dlatego dałem minibecika ,żeby bylo mu łatwo sprawdzić z missed fd.Jak widać lepszy byłby check behind , co o tym myślicie zagralibyście tak samo ?

Zobacz profil  Offline

PostNapisane: Wt sie 12, 2008 9:33 am 
Admin
Admin

Chyba jednak check behind na turnie i na river check/call. Jak nie zrzucił na turnie to moim zdaniem byłeś z tyłu.

pozdrawiam

Zobacz profil  Offline

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC